Ana SayfaDünyaTürkiye Libya’ya asker göndermeye hazırlanıyor

Türkiye Libya’ya asker göndermeye hazırlanıyor

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’ya asker gönderme konusunda “Davet olduğuna göre icabet ederiz” dedi ve Meclis açılınca ilk iş tezkereyi sunacaklarını söyledi. Erdoğan’ın açıklamasına Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden “General Hafter’in başkent Trablus’a saldırıları tırmanırsa, paralı askerlere karşı Türkiye’den resmen askeri destek isteriz” karşılığı geldi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda Libya’ya dair açıklamalarda bulundu.

Libya’ya asker gönderme konusunda “Davet olduğuna göre icabet ederiz” diyen Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne her türlü destek vereceklerini vurguladı.

27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”nın yürürlüğe girdiğini hatırlatan Erdoğan, “Hazırlanan deniz yetki alanlarıyla ilgili haritamızı BM nezdinde kayda geçirdik” diye de belirtti.

Attıkları adımları hukuka uygun olduğunu savunan Erdoğan, Meclis açılınca ilk iş asker gönderme tezkeresini sunacaklarını söyledi ve “Meclis’ten bu tezkereyi geçirip davete icabet edeceğiz” diye konuştu.

Libya’dan yanıt

Erdoğan’ın bu açıklamasına Libya’dan yanıt verildi.

Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Erdoğan’ın dün bir ziyaret gerçekleştirdiği Tunus’tan açıklamalarda bulundu.

Başağa, “General Hafter’in başkent Trablus’a saldırıları tırmanırsa, paralı askerlere karşı Türkiye’den resmen askeri destek isteriz” dedi.

Başağa ayrıca Türkiye, Tunus ve Cezayir’le önümüzdeki günlerde işbirliğini derinleştireceklerini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Tunus’ta ülkenin lideri Kays Said’le bir araya gelmişti.

Resmi programında olmayan bu görüşmeye ilişkin açıklama yapan Erdoğan, “Libya’da ateşkesin sağlanması için iş birliğini görüştük” demişti.

Neler oluyor?

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Diğer yandan Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Mutabakat Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirmişti. Erdoğan da “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebileceğini” belirtmişti.

Ayrıca Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türkiye arasında ayrıca “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” da imzalanmıştı.

Bu mutabakat da başta Yunanistan ve Güney Kıbrıs olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinin ve ABD’nin tepkisini çekmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Noel hediyesi niyetine: Nick Cave & The Bad Seeds’in konser filmi YouTube’da
Sonraki Haber
2020'nin asgari ücreti açıklandı: 2 bin 324 lira