Ana SayfaÇalışma YaşamıGrev kararı alınmıştı: MESS’in 10’luk zam teklifi reddedildi

Grev kararı alınmıştı: MESS’in 10’luk zam teklifi reddedildi

HABER MERKEZİ – 130 bin metal işçisinin zam taleplerine karşılık vermeyen işveren sendikası MESS, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın aldığı grev kararı üzerine toplu iş sözleşmelerinde öne sürdüğü yüzde 8’lik zammı yüzde 10’a yükseltti. Ancak, Türk Metal Sendikası teklifi reddettiğini duyurdu.

Metal iş kolunda çalışan 130 bin işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) işçi sendikaları ile işveren sendikası olan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine işçiler dün Bursa ve Gebze’de miting yapmıştı.

Birleşik Metal-İş Sendikası dünkü mitingde taleplerin kabul edilmemesi halinde 5 Şubat’ta greve gidileceğini duyurmuştu. 

Grev kararı üzerine bugün bir açıklama yayınlayan MESS, toplu iş sözleşmesindeki zam teklifini yüzde 8’den yüzde 10’a yükseltti.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, MESS’in metal sektöründe devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çözüm odaklı yaklaşımını sürdürdüğü savunuldu.

Anlaşma sağlanması hedefiyle Eylül 2019’dan itibaren geçerli olacak altı ay için ücret artışı teklifini 10 Ocak’ta dönem enflasyonunun üzerinde olacak şekilde yüzde 8’e yükselttiklerini anımsatan MESS, “Dönem enflasyonu yüzde 6 olmasına rağmen ücret artışı teklifimizi yüzde 10’a çıkarıyoruz” dedi.

Teklif reddedildi

Türk Metal Sendikası yaptığı açıklamada, MESS’in yüzde 10’luk yeni ücret zammı teklifini reddettiğini duyurdu.

Türk Metal’den yapılan açıklamada, MESS’in Türk Metal’den de teklifini revize etmesini istediği belirtilerek, “Müzakere heyetimiz bu talebe MESS’in üç yıllık sözleşme teklifi başta olmak üzere haklarımızı geriye götürecek taleplerini sürdürdükleri gerekçesiyle, MESS’in bu isteğini reddederek görüşmeyi sonlandırdı” denildi.

İşçilerin talepleri ne?

Görüşmelerde işveren sendikası olan Türk Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), ilk altı ay için yüzde 8 zam, 3 yıllık sözleşme ve esnek çalışma gibi dayatmalarda bulunuyordu.

Türk Metal ve Özçelik-İş sözleşmenin ilk altı ayı için yüzde 26; Birleşik Metal-İş ise aynı dönem için yüzde 34 oranında artış talep ediyordu.

Metal işçileri aynı zamanda MESS’in 3 yıllık sözleşme dayatmasını kabul etmediklerini ifade ediyordu.

MESS’in bu talepleri kabul etmemesi üzerine Metal işkolunda üç sendikada üye 130 bin işçiyi ilgilendiren, 7 Ekim 2019 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.


Metal işçileri meydanlarda buluştu: Taleplerimiz karşılanmazsa 5 Şubat’ta grevdeyiz

“Metal işçileri isyanda, bu bir sınıf kavgası”

Yoksulluk ücreti dayatmasına karşı: Türk Metal grev kararı aldı

Metal işçilerinden MESS önünde faturalı protesto: “Geçinemiyoruz”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TEMA Vakfı'nın kurucusu Hayrettin Karaca hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Gülistan Doku raporu: Soruşturma salt intihar ihtimali üzerinden yürütülüyor, bazı deliller toplanmadı