Ana SayfaGüncelDiyanet ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya protokolünü imzaladı

Diyanet ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya protokolünü imzaladı

HABER MERKEZİ – Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, camiye dönüştürülen Ayasofya’ya dair işbirliği protokolü imzaladı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde Yürütülecek Koruma, Geliştirme, Tanıtım ve Yönetim Faaliyetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü”ne imza attı.

Protokole göre, müzeden camiye dönüştürülen ve Müslümanlar için ibadete açılacak olan Ayasofya’daki din hizmetleri Diyanet tarafından, koruma faaliyetleri ise bakanlık tarafından yürütülecek.

Düzenlenen imza töreninde konuşan Ali Erbaş, Ayasofya’ya gelecek ziyaretçi sayısının artacağına inandığını söyledi.

Erbaş’ın ardından konuşan Mehmet Nuri Ersoy ise “Ayasofya Camii yerli ve yabancı turistlerin ziyeretine açık ve ücretsiz olacak. Bir de güzel haberim var Sultanahmet Meydanı ile ilgili. Tapu binası bakanlığımıza devredildi” ifadelerini kullandı.

Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz Cuma günü 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın Müslümalar için ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararın hemen ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini ve ibadete açılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı imzaladı. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Danıştay kararının ardından Erdoğan, televizyonlardan yayımlanan konuşmasında Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılmasının planlandığını açıkladı.

Söz konusu tarihin Lozan Antlaşması’nın yıldönümü olduğuna dikkat çeken tarihçi yazar Namık Kemal Dinç, kararın “Hristiyan batı dünyasına olan bir tavır olarak da okunması” gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) yapılan açıklamada, karardan dolayı üzüntü duyulduğu ifade edilerek, Ayasofya’nın Dünya Kültür Mirası statüsünün gözden geçirileceği belirtildi.

350 kiliseyi çatısı altında bulunduran Dünya Kiliseler Birliği’nden yapılan açıklamada ise söz konusu karar için “Dinler arası diyalog çabalarına zarar veriyor” denildi.

Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis de Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesine ilişkin “çok üzgün” olduğunu belirterek, “İstanbul’u düşünüyorum. Ayasofya’yı düşünüyorum. Çok üzüntülüyüm” dedi.


Erdoğan onayladı, Ayasofya Diyanet’e devredildi

Ayasofya: Dünya Kiliseler Birliği’nden Erdoğan’a mektup, Papa’dan ilk açıklama

Erbaş’tan Ayasofya’daki ikona ve fresklere ilişkin açıklama

AKP Sözcüsü Çelik: Ayasofya’daki freskler ve ikonalar korunacak

Diyanet’ten Ayasofya açıklaması

AB’den Türkiye’ye Ayasofya kınaması

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı Ayasofya üzerinden ‘sahtekarlık’ ile suçladı

Erdoğan: Ayasofya’yı 1934’te müzeye kimler çevirdi, biz bir yanlışı düzeltiyoruz


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Ayşe Güney üç gündür gözaltında
Sonraki Haber
Bir haftadır açlık grevinde, tek talebi iş