Ana SayfaEkolojiBakan duyurdu: Kanal İstanbul’un inşaatı yakında başlıyor

Bakan duyurdu: Kanal İstanbul’un inşaatı yakında başlıyor

HABER MERKEZİ – Kanal İstanbul için imar planlarının onaylanıp askıya çıkarıldığını hatırlatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul’un yapım çalışmalarının başlamasına çok kısa bir zaman kaldı” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı Türkiye Müteahhitler Birliği 33. Olağan Genel Kurulu’nda Kanal İstanbul projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un inşaatına yakın zamanda başlanacağını söyledi.

“Kanal İstanbul’un yapım çalışmalarının başlamasına çok kısa bir zaman kaldı” diyen Karaismoiloğlu, imar planlarının onaylanıp askıya çıkarıldığını hatırlattı.

Projeye yönelik eleştirilere de yanıt veren Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un ‘otonom kılavuz kaptan’ sistemiyle güvenli bir geçiş sağlayacağını savundu:

Kanal girişinden itibaren deniz akıntısını ve dalga boyunu ölçerek gemiyi kumanda eden otonom kılavuz kaptan sayesinde gemilerin yüzde 100 güvenli geçişi sağlanacak. Kanal İstanbul dünya deniz ticaretinde önemli bir işlev üstlenerek Türkiye’nin lojistik gücünü ve altyapısını tamamlayacak uluslararası bir su yolu olarak görev yapacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Kanal İstanbul projesi için imar planlarını onayladıklarını ve askıya çıkardıklarını duyurmuştu.

Kanal İstanbul projesi hakkında

Kanal İstanbul, İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz’den Marmara Denizi’ne uzanması tasarlanan bir su yolu projesi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna göre ‘su yolu’, Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içerisinden geçecek. Projenin Karadeniz’e bağlantısı kuzeyde Karaburun’da, Marmara Denizi’ne bağlantısı ise Küçükçekmece Gölü’nde sağlanacak.

Kanal İstanbul projesi 45 kilometre uzunluk, alt kısımda 250 metre, üst kısımda 360 metre genişlikte ve 20,75 metre derinlikte olacak. Projenin inşaatının, 4 yılı kazı olmak üzere, toplam 7 yılda tamamlanması planlanıyor.

Yine ÇED raporuna göre proje alanının yüzde 52’si tarım alanı. Ancak İBB’nin verilerine göre proje ile 23 milyon metrekare orman alanı, 45 kilometre uzunluğunda ve ortalama 150 metre genişliğinde 136 milyon metrekarelik verimli tarım ve orman alanı ortadan kaldırılmış olacak.

Bilim insanları ve ekolojistler, projenin geri dönülemez tahribatlar yaratacağı görüşünde.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Koca'dan 'lebaleb kongre' eleştirilerine yanıt
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.