Ana SayfaGüncel‘Montrö bildirisi’: Biri için tutuklama, 13’ü için adli kontrol istendi

‘Montrö bildirisi’: Biri için tutuklama, 13’ü için adli kontrol istendi

ABER MERKEZİ – ‘Montrö bildirisi’ne imza attığı için gözaltına alınan 10 emekli amiral ile ifadeye çağrılan dört emekli amiral emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Amirallerden Ergun Mengi tutuklama, diğer 13 emekli amiral ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

100’ü aşkın emekli amiral, Montrö Sözleşmesi tartışmalarıyla ilgili gece yarısı bir bildiri yayımlamış, hükümet temsilcileri ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalarda bildiriye sert tepki gösterilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da ‘Montrö bildirisi’ ile ilgili Türk Ceza Kanunu’nun 316/1 maddesinde yazılı “Devletin Güvenliğine ve Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma” suçundan re’sen soruşturma başlatmıştı.

Başsavcılığın soruşturmasının ardından bildiride imzası olan Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alınmıştı.

Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat’a ise emniyete giderek ifade vermeleri için tebligat yapılmıştı.

Gözaltına alınan 10 emekli amiralin gözaltı süresi 8 Nisan’da dört gün uzatılmış, ifade vermeleri için tebligat yapılan dört emekli amiral ise bugün Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ifade vermişti.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 14 kişi, sağlık kontrolünün ardından, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Ankara Adliyesi’ne götürüldü.

Savcılık ifadelerinin ardından Ergun Mengi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirken, diğer 13 kişi için ise sulh ceza hakimliğinden adli kontrol talep edildi.


  ‘Möntre bildirisi’ne imza atan 10 amiralin gözaltı süresi dört gün uzatıldı
  'Montrö bildirisi'nde imzası olan emekli amirallere gözaltı
  Emekli amiraller 'Montrö bildirisi' yayımladı, hükümetten tepki geldi
  Muhalefetten 'Montrö bildirisi' açıklamaları
  Erdoğan'dan 'Montrö bildirisi’ açıklaması



Önceki Haber
Reuters: Türkiye'de sert Covid-19 önlemleri geliyor
Sonraki Haber
Rusya'dan Türkiye'ye uçuşlara kısıtlama