Ana SayfaGüncelAskerlerin işkence yaparak öldürdüğü kolberin cenazesi ailesine teslim edildi

Askerlerin işkence yaparak öldürdüğü kolberin cenazesi ailesine teslim edildi

HABER MERKEZİ – Askerlerin Van’ın Çaldıran sınırında yakalayıp işkence yaparak öldürdüğü kolber Hesen Keçelano’nun cenazesi ailesine teslim edildi.

İran ve Türkiye askerleri tarafından sıkça saldırıya uğrayan kolberler (sınır hatlarında yük taşımacılığı yapan kişiler) can vermeye devam ediyor.

Son olarak İran-Van sınırında kolberlik yapan 17 yaşındaki Behnam Samadi ile 44 yaşındaki Hesen Keçelano, 14 Nisan’da Çaldıran ilçesinin Beydoğan Mahallesi kırsalında askerler tarafından gözaltına alınarak karakola götürüldü.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre her iki kolber de burada çok sayıda asker tarafından hakaret ve işkenceye uğradı.

Daha sonra sınır hattına bırakılan kolberlerden Hesen Keçelano gördüğü işkenceden kaynaklı yaşamını yitirdi, Behnam Samadi’nin vücudunda ise derin işkence izleri oluştu.

Hesen Keçelano’nun cansız bedeni saatlerce sınır hattında kaldıktan sonra İran askerlerinin almaması üzerine Van Adli Tıp Kurumu’na getirilerek otopsisi yapıldı.

Yapılan otopsi ardından Keçalano’nun cenazesi, yapılan resmi başvuru üzerine 27 Nisan’da İran’a gönderilerek ailesine teslim edildi.

Hesen Keçelano.

3 askerin ifadesi alındı

Olaya ilişkin “kasten öldürmek” suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 3 askerin ifadesi alındı. Ağır işkenceye maruz kalan Behnam Samadi, MA’ya verdiği röportajda onlarca askerin kendilerine işkence yaptığını söylemişti.

Askerlerin saldırıları nedeniyle şimdiye kadar çok sayıda kolber yaşamını yitirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’nin 2020 yılı hak ihlalleri raporuna göre, sadece son bir yıl içerisinde sınır hattında birçoğunun failinin kolluk kuvveti olduğu 12 kolber yaşamını yitirdi ve 9 kişi ise yaralandı.

 




Önceki Haber
Sayıklıyorum: Açlık grevleri ve entelektüel kayıtsızlık
Sonraki Haber
Cezaevinden çıkıp, evli olduğu kadını öldürdü