Ana SayfaGüncelİHD’den çağrı: Demirtaş hayati risk altında, tahliye edilmeli

İHD’den çağrı: Demirtaş hayati risk altında, tahliye edilmeli

HABER MERKEZİ – Sağlık problemleri yaşayan Selahattin Demirtaş’la tutulduğu cezaevinde görüşen İHD Hapishaneler Komisyonu, elde ettiği bilgileri paylaştı. Komisyondan Zeynep Ceren Boztoprak, Demirtaş’ın hayati riski bulunduğunu ve onu bu duruma getiren şeyin cezaevi koşulları olduğunu belirterek, “Tahliye edilmeli” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez ve İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumuna ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Taksim’de bulunan şube binasındaki toplantıda konuşan İHD avukatlarından Zeynep Ceren Boztoprak, cezaevlerindeki hasta tutukluların durumuna dikkat çekti.

İHD’nin 2019 yılı raporlarına göre 457 ‘si ağır, bin 334 hasta tutuklunun cezaevinde olduğunu belirten Boztoprak, “Şu anda hapishanelerde binlerce hasta tutuklu ölüm sınırındadır” dedi.

Günden güne hem hasta sayısının arttığı hem de hastaların durumlarının ağırlaştığına dikkat çeken Boztoprak, Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş’ın sağlık durumuna değindi.

img

Demirtaş’ın sağlık durumuna ilişkin kamuoyunda çıkan haberler doğrultusunda İHD Merkez Hapishane Komisyon’unda olan avukatların Demirtaş’ı ziyaret ettiklerini belirten Boztoprak, cezaevi idaresi ile Demirtaş’ın aktarımlarını anlattı.

Boztoprak, görüşmelerde edindikleri bilgileri şöyle paylaştı:

“Demirtaş 26 Kasım 2019 tarihinde tutuklu bulunduğu cezaevi hücresinde baygınlık geçirmiş, cezaevi hekimi tarafından hastaneye sevk kararı alınmıştır. Ancak, cezaevi idaresi kendisini sadece acil servise götürebileceklerini bildirdiğinde Demirtaş, detaylı tetkik yapılmak üzere bir uzman hekime muayene olması gerektiğini dile getirmiştir. Aradan 4 gün geçmesine rağmen herhangi bir sevk işlemi yapılmamıştır. 2 Aralık tarihinde kardeşi yaptığı ziyarette durumu anlatmış, kamuoyuna açıkladıktan sonra Demirtaş akşam saatlerinde Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine götürülmüştür.
“Devam eden 10 gün içerisinde 3 defa muayene ve tetkik yapılmış. Muayene sonucunda yemek borusunda iltihap tespit edilmiş, spazmın bu iltihap nedeniyle olabileceği bildirilmiş. Yine karın bölgesinde yapılan MR tetkikinde damar duvarlarında yağ dokularının oluştuğu, damar duvarına yapışık yağ dokularının karın bölgesinden başka, vücudun diğer bölgelerinde de olması halinde hayati risk taşıdığım belirtmiştir. Yapışık yağ dokularının koparak kanla birlikte damarlarda dolaşabileceği, bu durumda vücudun herhangi bir bölgesinde damar tıkanıklığına neden olacağı, ayrıca kanında lipit yağ oranının 7 yüz olarak tespit edildiği, bu değerin ideal değerin çok üzerinde olduğu, bunun da hayati risk teşkil ettiği şeklinde teşhislerde bulunulmuştur.
“Sağlık raporlarının yer aldığı özlük dosyasının bir örneği derneğimiz aracılığıyla Türk Tabipler Birliği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı hekimlerinin incelemesine sunulmuştur. Hekim heyeti inceleme yaptıktan sonra bir değerlendirme raporu hazırlayacaktır.”

“Sağlığının bozulma nedeni cezaevi koşulları, tahliye edilmeli”

Demirtaş’ın sağlığının bozulmasının en önemli sebebinin cezaevi koşulları olduğunu vurgulayan Boztoprak, cezaevlerindeki olumsuz koşulları sıraladı.

Cezaevlerinde acil ve kronik hastalıkların tedavisi için yeterli imkanların olmadığını vurgulayan Boztoprak, “Bu durum hastalıkların tedavi edilmesinin önünde önemli bir engel oluşturmaktadır. Erken teşhisle tedavi edilebilecek pek çok hastalık bu sebeplerle ilerlemekte tutukluların ölümüne yol açabilmektedir” diye konuştu.

Elde ettikleri bilgiler doğrultusunda sağlık açısından hayati risk altında olan Demirtaş’ın cezaevinde kalmaması gerektiğinin altını çizen Boztoprak, “Durumunun daha da kötüleşmemesi ve tedavisinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için tahliye edilmesi gerekmektedir” dedi.

Aksi durumda Demirtaş’ın sağlığa erişim hakkının açıkça ihlal edilmiş olacağını ve yaşam hakkı ihlalinin gündeme geleceğini söyleyen Boztoprak, bu ihlallerden ise başta Adalet Bakanı, hükümet yetkilileri ve hapishane idaresinin hukuken ve etik açıdan sorumlu olacağını vurguladı.

Bakanlığa çağrı

Adalet Bakanına da çağrıda bulunan Boztoprak, “Cezaevi koşulları iyileştirilmeli, cezaevlerinde kalanların sağlığa erimiş hakkı bütün boyutları kullandırılacak şekilde her şey yeniden organize edilmelidir. Sağlık konusundaki kararlarda idareciler değil hekimler öncelikli” dedi.


Demirtaş’ın sağlık durumu: Ne oldu, kim ne dedi?

Demirtaş: Karşımızda sefil bir iktidar var, korkmanın zamanı değil


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir işçi mahsur kalmıştı: Şırnak'taki göçükte aramalar sürüyor
Sonraki Haber
Programında yoktu: Erdoğan'dan Tunus'a ziyaret