Ana SayfaGüncel“Tunus’un ardından Cezayir’e gitmek isteyen Erdoğan geri çevrildi”

“Tunus’un ardından Cezayir’e gitmek isteyen Erdoğan geri çevrildi”

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 25 Aralık’taki Tunus ziyaretinin ardından Cezayir’e de gitmek istediği ancak ziyaret talebinin kabul edilmediği öğrenildi. Bu “kulis” bilgisini veren HDP Sözcüsü Kubilay, Libya’ya asker gönderme gündemine dikkat çekerek, “AKP-MHP iktidarının saldırgan ve militarist dış politikalarına karşı çıkmaya ve tutum almaya çağırıyoruz” dedi.

Partisinin genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen HDP Sözcüsü Günay Kubilay, hükümetin Libya’ya asker gönderme hazırlığına dair açıklamalarda bulundu.

Son olarak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Davet olduğuna göre icabet ederiz” sözleri sonrası Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye’den resmi olarak askeri destek talebinde bulunmuştu.

HDP Sözcüsü Kubilay, “AKP-MHP iktidarının, mezhepçi, yayılmacı, sömürgeci ve militarist dış politikasının yeni alanının Libya olduğunu” ifade ederken, Erdoğan’ın sözlerine dikkat çekti ve “Açıktan Libya’da süregiden iç savaşın bir tarafı olduğunu gizlemiyor” dedi.

Bu tutumun bölgesel bir iç savaşı tetikleyen “saldırgan bir dış politika” olduğunu söyleyen Kubilay, “Fakat Libya’da süren iç savaş ve bölünmüşlük Türkiye halklarının tercihi değildir, olamaz da” dedi.

Hükümetin Libya politikasını “orta erimli bölgesel bir gerilim üzerine inşa edilen Ortadoğu ve Kuzey Afrika politikasıyla içerde ömrünü uzatmak, dışarda yayılmacı amaçlarına erişmek için sonu belirsiz bir siyasi macera” olarak niteleyen Kubilay, bir de “kulis” bilgisi verdi.

Erdoğan’ın 25 Aralık’taki Tunus ziyaretini hatırlatan Kubilay, aynı gün Cezayir’e de gitmek isteyen Erdoğan’ın ülkeye kabul edilmediğini söyledi.

Partisinin Libya’ya yönelik alınan iki Meclis kararına “hayır” oyu verdiğini ve muhalefet şerhi düştüğünü de hatırlatan Kubilay, şu çağrıyı yaptı:

“HDP bölgesel sorunların bölge halklarının ortak çıkarlarını temel alan bir yaklaşımın ışığında diyalog ve müzakere yoluyla çözümünden yanadır. Barışçıl bir Ortadoğu’dan, barışçıl bir Akdeniz’den yana olan herkesi AKP-MHP iktidarının saldırgan ve militarist dış politikalarına karşı çıkmaya ve tutum almaya çağırıyoruz.”

Neler oluyor?

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Mutabakat Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirirken, Erdoğan’dan “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebiliriz” açıklaması gelmişti.

Nitekim Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden bir yetkili, Türkiye’den resmi olarak askeri destek talebinde bulunduklarını açıkladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Boğazı'nda yük gemisi karaya oturdu
Sonraki Haber
Zorunlu deprem sigortasında asgari prim tutarları arttırıldı