Ana SayfaCezaevleriCHP’li Aydoğan’dan iktidara “infaz” çağrısı: Yanlıştan dönün

CHP’li Aydoğan’dan iktidara “infaz” çağrısı: Yanlıştan dönün

HABER MERKEZİ – Meclis’te infaz düzenlemesi yasa teklifine dair konuşan CHP Milletvekili Turan Aydoğan, teklifin gazetecilerden barış yanlılarına, seçilmişlerden hak savunucularına dek birçok düşünce suçlusunu kapsam dışı bırakmasına tepki gösterdi. “Bir demokratik merkezî parti refleksi gösterin” sözleriyle iktidara seslenen Aydoğan, “Yeniden bunları değerlendirelim çünkü akıl birliğine ihtiyaç var. Millet bizden doğru bir yasa bekliyor” dedi.

İnfaza ilişkin düzenlemeleri içeren yasa teklifine dair Meclis’te konuşan CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Avukat Turan Aydoğan, hükümeti eleştirdi.

Aydoğan, teklifin 32’nci maddesi ile Basın İlan Kurumu tarafından reklamları kesilen BirGün, Evrensel, Yeni Yaşam gazetelerinin cezaevlerine alınmamasına tepki gösterdi.

Teklifle bu gazetelerin cezaevine giremeyeceğine dikkat çeken CHP’li vekil, “Çıkardığınız yasayla beraber bu muhalif gazetelerin köşe yazarları da cezaevinden çıkmayacak yani özgür basını hapsedeceksiniz, içeriye koyacaksınız; onların yazdığı gazeteleri de asla o cezaevlerine sokmayacaksınız” dedi.

Yasanın geneli üzerine de yorum yapan Aydoğan, yasayla iktidarın “kimleri affetmediğini” şu sözlerle sıraladı:

  • Gerçeği yazan gazetecileri affetmiyorsunuz
  • Barış yanlılarını affetmiyorsunuz
  • Osman Kavala gibi insan hakları savunucularını affetmiyorsunuz
  • Savunmaya özgürlük isteyen avukatları affetmiyorsunuz
  • Seçilmişleri ve siyasileri affetmiyorsunuz
  • Kendi sosyal medya hesabından düşüncelerini paylaşmış olanları, sizi eleştirenleri affetmiyorsunuz
  • Demokratik eylemlere katılmış öğrencileri affetmiyorsunuz
  • Masum Harp Okulu öğrencilerini affetmiyorsunuz

Aydoğan, bunun aksine yasayla Soma’da 301 madencinin ölümüne neden olanların, Çorlu’da tren kazasında ölenlerin faillerinin, Aladağ’daki öğrencilerin katillerinin, Gezi davasında ölenlerin yargılanan faillerinin affedildiğini vurguladı.

Yine, “Mafyayı affediyorsunuz, çeteyi affediyorsunuz, Burhan Kuzu’yu affediyorsunuz. Size bir tavsiyem var, aslında Büyükelçi olarak atadığınız Egemen Bağış da normalde ‘Bakara makara’ diye bu milletin dinî duygularıyla dalga geçmişti, isterseniz, zaman aşımına uğramadıysa 216/1’den ona da usulen açın bir dava, sonra onu da affedersiniz” dedi.

Düşüncelerinden dolayı yargılanan insanların da yasa kapsamına alınmasını istediklerini belirten Aydoğan, “Sizin hesabınız yandaşlarınız; bizim hesabımız akla, vicdana, adalete uygun bir infaz yasası çıkarma meselesidir” diye belirtti.

İktidara seslenen Aydoğan, şöyle devam etti: “Gelin burada doğru işler yapalım, yanlışlıkla içeride tuttuğumuz insanların da burada önünü açalım. Belki o yanındaki yağdanlık danışmanlar ona yanlış bilgi veriyordur. Bir demokratik merkezî parti refleksi gösterin, yeniden bunları değerlendirelim çünkü akıl birliğine ihtiyaç var. Millet bizden doğru bir yasa bekliyor.”

İnfaz düzenlemesi

Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, siyasi tutukluları kapsam dışı bırakıyor.

AKP ve MHP’nin hazırladığı teklifle hâlihazırda Corona virüsü salgınına karşı tedirginliğin had safhada olduğu cezaevlerindeki 100 bin civarındaki tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmesi bekleniyor.

Ancak başta HDP olmak üzere muhalefet partileri ile hak savunucuları ve hukukçular düzenlemenin “eşit” olmamasını gerekçe göstererek itirazda bulunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Corona’ günlerinde cezaevleri: 'Koğuşlara giden doktorun virüs testi pozitif çıktı'
Sonraki Haber
Canlı Blog | Covid-19 salgınında dünya ve Türkiye'den son gelişmeler